Lär dig att slappna av

Tidigare hade jag ibland problem att varva ner. Om jag hade varit med om något spännande eller stressigt under dagen så hade jag ibland svårt att sova om kvällarna. Det kunde även vara så att jag hade problem med att slappna av på helgen om jag haft en stressig arbetsvecka. Jag har läst på om en mängd olika tekniker för att slappna av. Jag tänkte berätta mer om vad som fungerat allra bäst för mig.

Lätt att bli stressad

För mig har det alltid varit lätt att komma upp i varv. Det mesta jag gör gör jag med intensitet. Fördelen med detta är att jag alltid ger mitt allt. Precis som många andra med liknande personlighetsdrag så får jag ofta positiv uppmärksamhet för det faktum att jag är så om mig och kring mig.

Nackdelen med att bli väldigt engagerad i allt för många frågor är att man lätt blir stressad. När man lätt blir stressad eller exalterad så kan det sedan vara knepigt att komma ner i varv igen. Allt för många gånger har jag upplevt att jag legat sömlös på nätterna. Orsakerna till sömnlösheten kan vara många. Är man väldigt taggad på att komma igång med något nytt projekt så kan det vara svårt att inte vilja börja planera direkt. Om man varit med om något under dagen som varit stressande så är det också svårt att inte älta problemen för att försöka komma till en lösning.

Skapa lugna rum

Ett problem för mig att jag gärna vill ha lugnt runt omkring mig för att kunna slappna av. Att ta små stunder för mig själv har därför varit svårt om jag varit bland andra människor. Helst vill jag vara alldeles själv i ett hus eller lägenhet utan störande ljud från trafik eller andra människor som pratar. Eftersom det är svårt att snabbt komma bort från omvärlden så har det också varit svårt för mig att slappna av och ladda batterierna.

Eftersom det inte alltid är lätt att hitta en bra fysisk plats att gå undan till så har jag istället lärt mig skapa en psykisk plats eller tillstånd där jag kan slappna av. Genom att fantisera ihop platser som jag mentalt kan förflytta mig kan jag lättare varva ner.

Verkliga eller helt påhittade platser

Det som fungerar bäst för mig är att jag hittar på en plats som jag aldrig besökt. På detta sätta kan jag låta fantasin skena helt fritt när jag tänker på hur det ska se ut på denna plats. Att sitta och tänka på hur min lugna plats ska se ut är väldigt meditativt i sig. Genom att skapa min lugna plats i sinnet så kopplar jag bort tankarna på omvärlden för en stund. För den som inte har så mycket fantasi kan jag istället rekommendera att man testar att tänka på en plats man besökt. Platsen ska vara förknippad med positiva upplevelser och lugn. Exempelvis kan man tänka på en dag när man satt ensam i en solstol på en strand. I stolen kan man höra vågornas kluckande och känna en svalkande bris. Man kan även tänka på när man sitter i sin hammock vid sommarstugan och bara njuter av att ta det lugnt på semestern.

Kom i stämning för att varva ner

Genom att tänka på detalj på sina lugna plats, påhittad eller ej, så har man ett ställe att fantisera om att man kan ta sig till. Om du exempelvis är stressad på jobbet så kan du gå undan tio minuter på lunchrasten. Sätt dig någonstans där du kan vara ensam. Tänk sedan på din lugna plats som du tidigare tänkt på i detalj. Genom att göra platsen så konkret som möjligt så är det faktiskt lättare att sedan förflytta sig dit i tanken.

Genom att knäppa med dina fingrar, i verkligheten, eller rent mentalt om du så vill, förflyttas du till din speciella plats. På denna plats är stressen från den hektiska omvärlden som plötsligt helt bortblåst. Eftersom du nu sitter på exempelvis en stubbe ute i en djup skog eller på en en klippa högt uppe i en bergskedja så blir det lätt att koppla bort vardagsstressen. Kollegorna är nu långt borta och ingen kommer störa din med jobbiga frågor eller arbetsuppgifter. Genom att sitta på denna lugna plats och bara andas i några minuter gör att man kan komma i en helt annan sinnesstämning.

Olika sätt att få vila

När man mentalt förflyttar sig från där man är så blir det lättare att få distans. Problemen man precis kände känns mer avlägsna, fysiskt och mentalt. För mig räcker det ofta att meditera på detta sätt tio minuter eller en kvart. När jag är färdig så känner jag mig som en ny människa igen. Redo att anta nya eller gamla utmaningar.

Självklart är det viktigt att poängtera att meditationsstunder eller powernaps bara är en del av svaret. Vi människor behöver även mer sammanhängande nattlig vila. Kortare pauser kan inte ersätta en god natts sömn. Med det sagt vill jag även säga att mina övningar fungerar precis lika bra innan jag ska gå och lägga mig. Genom att visualisera att man är på en lugn plats långt borta så blir det faktiskt enklare att somna där och då i sin egen säng. Prova gärna du också och se om det fungerar för just dig.

Mer läsning om trötthet hittar du här.